Bekijk hier een introductie-video! Revolutionaire behandeling tegen droge ogen!
Als eerste in België: wij combineren IPL én LIPIFLOW
Droog Oogcentrum Schilde
Kan sommige medicatie Droge Ogen uitlokken?

Ja! Bepaalde systemische medicatie ( pilletjes) maar ook oogdruppels kunnen droge en geïrriteerde ogen uitlokken. De meest voorkomende zijn: antihistamiica ( antiallergische medicatie), bètablokkers(=bloeddrukverlagende medicatie), diuretica (=vocht afdrijvende medicatie), antidepressiva en anticholinergica (= medicatie bij astma, COPD, Parkinson). Doch ook oogdruppels kunnen droge oogklachten uitlokken! Meestal zijn het de conserverende bestanddelen die de klachten veroorzaken. Aldus wordt aanbevolen uitsluitend kunsttranen te gebruiken zonder bewaarmiddelen.

Kunnen Droge Ogen hoofdpijn veroorzaken?

Inderdaad. Maar opgelet. Bij patiënten met hoofdpijnklachten zijn droge ogen slechts zelden de oorzaak. De hoofdpijnklachten veroorzaakt door droge ogen worden omschreven als: “vermoeide ogen”, “drukgevoel op de ogen”, “ogen die bestendig zwaar aanvoelen”, enz.

Zijn droge ogen permanent?

Meestal niet. Hoewel Droge Ogen vaak chronische last veroorzaken, vertonen verschillende patiënten slechts met perioden klachten. Het komt eveneens voor dat de klachten met de leeftijd verminderen of zelfs verdwijnen. Het tegenovergestelde wordt spijtig genoeg ook waargenomen.

Zijn droge ogen gevaarlijk ?

Haast nooit. Uiterst zelden. De meeste patiënten met droge ogen hebben een bestendig en zeer onaangenaam gevoel als gevolg van het DES ( zie: de klachten). Situaties waarbij échte oogschade ontstaat komen voor, doch zijn eerder uitzonderlijk. De boodschap is dus U niet ongerust te maken doch je wél laten onderzoeken indien je droge oogklachten ervaart.

Zijn er risico’s aan een droge ogenbehandeling?

Neen. Een goede, gepersonaliseerde Droge Ogenbehandeling zal met verschillende methoden de klachten trachten te reduceren of de onderliggende oorzaak van de droge ogen trachten te behandelen. Geen van de gebruikte methoden houdt enig realistisch risico in: voedingssupplementen, kunsttranen, Punctum Plugs, IPL –of LIPIFLOW®.

Heb ik altijd 100% resultaat na een droge ogenbehandeling?

In de praktijk zien we dat patiënten haast steeds baat hebben bij een gepersonaliseerde behandeling. Bij een groot deel van de behandelde patiënten stellen we een aanzienlijke klachtenreductie vast, een ander deel ervaart de behandeling in die mate succesvol dat de klachten volledig verdwijnen. Slechts uiterst zelden zien we patiënten die in het geheel geen respons vaststelden bij de ingestelde behandelingen.

Moet ik na een droge ogenbehandeling met Lipiflow® of IPL nog oogdruppels gebruiken?

Vaak niet, soms wel. Voor het antwoord op deze vraag verwijs ik naar de vorige vraag. Het is onmogelijk te voorspellen in welke mate de respons op ingestelde behandelingen zal zijn. Als we evenwel vaststellen hoe ernstig de klachten van vele DES patiënten waren bij aanvang van een behandeling en we vergelijken dit met de “restongemakken”, is het verschil vaak bijzonder groot.

Zijn droge oogbehandelingen terugbetaald door het ziekenfonds?

Op uitzondering van Punctum Plugs, helaas niet. Als droge ogenspecialist betreuren we dit uiteraard en blijven ons hieromtrent engageren. We zijn er ons goed van bewust dat patiënten met Droge Ogen vele kosten zelf dienen te dragen. Denken we maar aan de kostprijs van kunsttranen ( +/- 17€ voor een flesje) die eveneens niet terugbetaald zijn en waar sommige patiënten vaak maar 1 á 2 weken met toekomen. Behandelingstechnieken die de oorzaak van Droge Ogen aanpakken ( IPL, LIPIFLOW®) zijn inderdaad ook duur en worden niet terugbetaald.

Hoe kunnen mijn ogen droog zijn als ik ze voortdurend als nat ervaar?

Het antwoord op deze vraag vindt u door te klikken op DROGE OGEN EN TOCH VOORTDUREND TRANEN

Wanneer en hoeveel oogdruppels gebruik ik best?

Dat is voor ieder individueel en hangt vaak af van de ernst van de klachten en de baten van het druppelen. Daar kunsttranen geen schade kunnen veroorzaken aan het oog, adviseren we eerder de klachten vóór te zijn door frequent en regelmatig te druppelen. We beseffen dat dit voor vele patiënten evenwel moeilijk haalbaar is.

Wat kan ik thuis of op het werk doen tegen Droge Ogen

Sommige trucjes helpen daadwerkelijk hoewel ze zelden volstaan om volledig klachtenvrij te blijven. Drink voldoende en streef naar een luchtbevochtiging van meer dan 45 procent. Wissel beeldschermwerk af met perioden van ontspanning. Hiervoor is de 20/20 regel een goede maatstaf. Onderbreek elke 20 minuten het beeldschermwerk minstens met 20 seconden.

Wat is ooglidhygiëne. Is het voor iedereen met DES nodig?

Niet voor iedereen. Bij sommige patiënten bestaat er een duidelijk verband tussen blepharitis ( ooglidrandontsteking) en Droge Ogen. Deze patiënten hebben alle baat bij een dagelijkse en onderhouden ooglidhygiëne. Deze bestaat er vooral in de ooglidranden proper te houden door ze dagelijks te reinigen met daarvoor geschikte producten. Lokale warmtemassage van de Meiboomkliertjes draagt eveneens bij tot goede ooglidhygiëne.

Kan een dieet een rol spelen in mijn Droge Oogklachten?

Een dieet op zich niet. Het opnemen van verhoogde concentraties aan Omega 3 en Omega 6 (zoals dat wordt aangetroffen in visolie en eveneens commercieel op de markt beschikbaar is) leidt tot een verbeterde traankwaliteit en heeft bij sommige patiënten zeker een plaats in de behandeling van Droge Ogen.